Pages Menu
TwitterRssFacebook
"Fericirea este intelepciunea de a te bucura de tot ceea ce iti daruieste Dumnezeu !"
~ Jayson

Terapia neurala

Este o terapie holistica simpla si eficienta care consta in injectarea de substanta anestezica homeopatizata care va transmite un semnal regulator prin neuronii stimulati, sistemului nervos vegetativ.

Local se da un impuls, o “gura de aer” pentru zona afectata (prin substanta inserata) pentru a se debloca, dar mai departe in ce directie se foloseste acest simbolic “cec in alb” hotaraste sistemul nervos vegetativ (adica superinteligenta intrinseca a organismului). Acest “cec in alb” consta in declansarea unor procese autoregulatoare la nivelul membranelor celulare prin injectarea anestezicelor. Aduce un aport electric marit la nivelul membranelor celulelor al caror activitate electrica are de suferit redobandindu-si “tonusul”.

ISTORIC

Originea acestei terapii incepe la mijlocul sec.XIX cand cocaina se folosea ca anestezic local, gradat s-au descoperit din ce in ce mai multe lucruri despre anatomia umana si despre rolul sistemului nervos in organism (PAWLOV 1884, FRANK 1886, WEIHE 1886, SCHELICH 1892). Ultimul a facut o prezentare in faca a 800 de chirurgi ai vremii despre efectul anestezic al cocainei in concentratie de 0.1% sau 0.2% ca alternativa la anestezia generala care avea efecte secundare nocive importante care au fost remarcate inca de atunci. Desi acel moment nimeni nu s-a raliat metodei, peste 10 ani MIKUKICZ recunoaste beneficiile. De asemenea aici il putem mentiona si pe parintele psihanalizei Sigmund Freud care il folosea cu pacientii sai pentru ca nu dadea dependenta – 001asa cum facea cocaina. Iar SCHLEICH face infiltratii pentru lumbago, reumatismul umerilor si neuralgiilor intercostale. In 1898 HEAD prezinta o lucrare cu tema sensibilitatea pielii si bolile viscerale, in care se arata corelatii intre diferite puncte sensibile de la nivelul pielii si bolile interne si cum injectand subcutanat anestezice se eliminau diverse boli interne. In 1902 SPIESS vorbeste de “Efectul curativ al anestezicelor”, pentru ca in 1904 EINHORN  sa descopere PROCAINA. Aceasta substanta va revolutiona terapia neurala pentru ca spre deosebire de cocaina nu inducea senzatia de euforie. 1906 SPIESS observatiile clinice ii reveleaza ca ranile si procesele inflamatorii se recupereaza mult mai repede si cu mai putine complicatii dupa o anestezie locala. In 1906 WISCHNEWSKY confirma efectul antiinflamator al procainei. In 1910 BRAUN recomanda injectii cu procaina in punctele de iesire ale nervilor trigemeni pentru a elimina neuralgiile (aviz celor care stiu ce dureroasa este si medicilor care ar putea ajuta foarte mult acesti suferinzi).

Ajungem in anul 1925 cand fratii FERDINAND SI WALTER HUNEKE au redescoperit printr-un accident fericit virtutile procainei in timp ce o tratau pe sora lor de o durere persistenta de cap.003Fundamenteaza aceasta terapie asa cum este ea cunoscuta azi.  Ei o vor folosi intra si paravenos, subcutantat si intramuscular. In 1928 relateaza despre efectul la distanta al injectiilor cu procaina asa numita terapie segmentala, denumire consacrata de profesorul KIBLER in 1950. 1928 LERICHE SI FONTAINE semnaleaza faptul ca injectiile facute chiar in zona fracturilor au permis refacerea tesutului osos mult mai repede. Aviz celor care vor sa se recupereze mai repede dupa fracturi. 1931 LERICHE  observa ca stari intense de durere dispar in cateva secunde dupa ce s-au facut injectii in cicatrici de origini diverse (operatii sau taieri accidentale).

In 1940 FERDINAND HUNEKE descopera campurile de interferenta Acestea sunt blocaje care se intalnesc in afara zonei de vecinatate a unor afectiuni sau dureri. Si daca sunt rezolvate pot produce vindecarea unor boli care erau “incurabile”. De asemenea au descoperit ca concetratiile mai scazute de procaina sunt mai eficace decat cele mari. In jurul lor s-a constituit o echipa de doctori entuziasti care au urmarit sa sintetizeze principiile acestei terapii printre ei BRAEUCKER, GROSS, DITMAR, KIBLER si SIEGEN. 1944 se injecteaza de catre OGNEW prima data procaina in artera carotida.

În 1947 W. SCHEIDT avanseaza ideea ca neurofibrilele nu sunt niste cai rigide de comunicare a informatiilor ci un sistem molecular mobil ce, in functie de necesitati poate participa la alte cai de comunicare sau acelasi mesaj poate fi transmis pe alta cale prin organism. Aceste cai conductive le-a denumit inele conductive. Se presupune ca dupa ce se echilibreaza anumite dezechilibre electrice in fiinta aceste cai de comunicare nu se dizolva complet. Ramane o memorie recurenta disponibila in caz de necesitate. Care daca se mai repeta poate sa duca la producerea campului de interferenta neural. 1965 obiectiveaza fenomenul HUNECKE (influenta la distanta) prin iodometrie. Si de asemenea, ca periferia nervoasa vegetativa nu este construita prin sinapse clasice la nivelul celulelor parenchimului. Ci ca intregul sistemul basic neurovegetativ joaca rolul de sinapsa ubicuitara adica multiplu localizata adica mai exact se poate transmite orinde in corp la distanta. Cum a descoperit HUNECKE campurile de interferenta?

002

S-a prezentat la el o pacienta care avea o durere severa in bratul drept care nu cedase la nici o terapie. I-a injectat procaina direct in articulatia umarului fara nici un rezultat. Totusi a aparut un fenomen secundar – o mancarime persistenta in gamba stanga unde avea o cicatrice. Injectand procaina in cicatrice a obtinut imediat o remisia totala a durerii din umar. Campurile de interferenta sunt zone ce au potentialul electric mai scazut decat tesuturile inconjuratoare

RASPÂNDIRE

Patria de facto a acestei terapii este in Germania. De aceea aici intalnim cei mai multi medici care folosesc acest instrument in practica lor medicala. Cam 35 % din medicii fostei RFG se estimeaza ca o folosesc. Si in medicina vestica este una din modalitatile cele mai raspandite de tratare a durerii cronice. Trigger Pointul de care unii dintre dumneavoastra poate au auzit este o ramura a terapiei neurale. In SUA aceasta terapie nu este prea raspandita. Dr. Janet Travell care a studiat aceasta terapie in germania la intoarcerea in SUA a lansat Trigger Point Injection care au tratat cu succes in alergii diverse, tulburari intestinale, afectiuni ale rinichilor, probleme genitale masculine si feminine, infertilitate, tinnitus etc. Leriche denumea procaina (novocaina) ca bisturiul curat al chirurgului.

PRINCIPIILE TERAPIEI

Sistemul nervos vegetativ coordoneaza toate activitatile celor 40 000 de miliarde ale celulor corpului uman. Toate procesele care intretin viata sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ cu cele 2 ramuri antagoniste care una contrabalanseaza si echilibreaza activitatea celeilalte. Daca se elimina disfunctiile de la nivelul celulor corpului putem elimina tensiuni de la distanta chiar daca nu suntem constienti de ele.

005O contractura musculara, o cicatrice sau o durere este expresia unui dezechilibru pe care il putem depasi prin injectarea de anestezic in zona dureroasa sau in una de la distanta care il banuim ca ar avea relatie cu durerea. Practic ar avea aceasi semnificatie analogic vorbind cand cineva trece printr-o dificultate majora in viata si primeste un suport, o sustinere din partea celor apropiati ca sa depaseasca momentul, dupa care poate sa isi continue drumul vietii singur fara ajutor. Te ajuta sa te relaxezi, sa accepti, sa ierti – simbolic vorbind – pentru a te elibera de povara si a continua mai senin viata. Dar acolo unde te-ai blocat ai nevoie sa primesti un imbold pentru a-l depasi. Acest simbolic imbold este consituit de anestezicul care de fapt relaxeaza tesutul de contractura in care se afla permitandu-I sa “respire” adica sa traiasca. Undeva in universul nostru interior avem un punct dureros, careia ii corespunde o trauma pe care nu stim cum sa o depasim. Dar avem nevoie sa ne ridicam deasupra problemei, sa avem o viziune de ansamblu, sa o inglobam in fiinta noastra si nu sa o lasam in afara. Aceasta expansiune tisulara permite o deblocare profunda psihica. Iata de ce, campurile interferente, adica zonele care ne deranjeaza sau prezinta dureri sau cicatricile, punctele de acupunctura, zonele de proiectie ale centrilor de forta, sunt alese cu precadere pentru a realiza o expansiune la acel nivel.

Albert Fleckenstein un neurofiziologist german a aratat ca celule dintr-o cicatrice au o diferenta de potential electrica de membrana, modificata fata de celulele sanatoase. Diferenta de potential dintre ionii de K si Na sunt afectate si nu se mai repolarizeaza. Informatia (semnalul) nu se mai poate transmite si se ramane in aceasta stare indefinit.  Procaina da un impuls electrochimic celulei permitand sa iasa din starea de blocaj si sa reia activiatea. Procesele de excretie celulara se pot realiza optim si totul “curge” firesc. Analogic vorbind este un soc electric similar celui in care urmarim resuscitarea inimii. Dupa aceea organismul stie ca are de facut. Tesuturile sunt intr-o hibernare fortata din care pot iesi printr-un impuls.

Celulele sunt fiecare o miniuzina electrica, ca o baterie de potasiu, care functioneaza la un potential de 40-90 eV. Cand trece un stimul membrana se depolarizeaza (pentru ca transmite semnalul mai departe neuronului urmator sau unei alte celule). Celula isi reface imediat acest potential pentru a fi capabila sa transmita mesajul urmator. Daca sunt insa niste stimuli iritativi foarte puternici (chimici, fizici, traumatici, etc) datorita efortului intens de repolarizare succesiva de frecventa marita celula nu mai poate ajunge sa isi indeplineasca procesele optim si isi blocheaza activitatea. Excesul de informatie duce la blocarea comunicarii. Datorita acestei lucru celula incepe sa emita neregulat, nesincronizat fata de mediul in care se afla. Si astfel se genereaza CAMPUL DE INTERFERENTA. Cercetarile au remarcat ca datorita interferentei apar modificari ale functiilor vitale (metabolism, compozitia sangelui, resistenta electrica, temperatura, circulatie sanguina, respiratie celulara, echilibrul acido-bazic etc). Anestezicele permit normalizarea acestor valori prin activarea sistemul vegetativ.

Ce cauzeaza campurile interferente?

Infectiile; traumele emotionale; traume fizice produse de orice interventie chirurgicala, accidente, taieturi adanci, biopsie, nastere, interventii stomatologice, vaccinari, arsuri, tatuaje, starile de boala prelungita, privatiuni mari (foame, sete, somn, liniste, afectiune) etc.

007

Procaina sau un alt anestezic diluat, joaca rolul de resuscitator al capacitatilor de comunicare. Membrana primeste o baie de energie care ii ridica pentru scurt timp energia sa la 290 de eV, dupa care ea coboara si se stabilizeaza la o valoare normala sau oricum la o valoare superioara celei in care era blocata. Aceasta ridicare a potentialului electric o numim blocaj anodic si se instaleaza senzatia de anestezie, de amortire. De fapt aceasta si este fenomenul de amortire in general; un supliment energetic care ne ridica constiinta de pe constiinta corpului fizic la nivelul corpului bioenergetic. Stim ca o problema nu poate fi rezolvat de la nivelul de constiinta care a creat-o. E nevoie de un salt pe verticala pentru a se solutiona. Pentru a avea o perspectiva mai inalta asupra situatiei si, de acolo, si solutia pe care inainte nu o vedeam.

BOLILE RECOMANDATE PENTRU A FI TRATATE

Este foarte frumos sa vezi cum cicatricile isi modifica textura (cheratinizarea se indulceste, pielea devenind mai elastica), marimea (se micsoreaza), culoarea (vireaza mai mult catre culoarea tesutului din jur).

De asemenea vestea buna este ca situatii in care in mod curent nu au solutii cum ar fi vergeturile se pot corecta cu injectii locale. Sunt situatii in care anumite vanatai nu dispar cu saptamanile. Tratamentul cu anestezice diluate are un efect minunat. Ca si de altfel cu cazuri de depigmentare a pielii. Realizate imediat ce le-ati remarcat ele pot sa dispara chiar si dupa 1-2 aplicatii.

Un mare ajutor poate veni in cazul interventiilor stomatologice. In caz de interventii majore inclusiv operatii este recomandat sa se faca imediat ce se poate injectii in zonele afectate. Recuperarea este mult mai rapida. Dureri lombare au putut fi tratate prin injectii intr-o cicatrice de pe obraz.

Este de folos si in cazurile de cancer. O clasa aparte de experimente au fost facute cu agenti virali care cauzeaza moartea. Daca sunt injectate in corp odata cu procaina cobaii nu mureau pe cand cei din lotul martor decedau.

Dincolo de asta practic orice boala poate beneficia de pe urma actiunii ei. Din prezentarea istoricului v-ati putut da seama ca aria ei de aplicatie este foarte vasta. Practic oriunde este durere, este utila.

TERAPIA NEURALA SI ANA ASLAN

AnaAslanAm putea spune la prima vedere ca aceasta terapie nu este prea cunoscuta la noi. Este adevarat si fals in acelasi timp. Desi nu a fost atat de mult folosita la maniera din straintate prin injectii ea este mai cunoscuta in geriatrie. Avem o precursoare, pe celebra pe ANA ASLAN care a folosit din plin efectele de reconstructie celulara a procainei. Practic toata gama celebra in toata lumea de produse Gerovital se bazezea pe procaina la care i s-a adaugat potasiu metalsulfit si fosfati, stabilizata la un PH care sa ii permita actiunea ei prelungita.

Iata impactul pe care l-a avut asupra ei descoperirea acestei substante miraculoase.

„Pe 15 aprilie, am cunoscut un tânar student la medicina, care suferea de artroza acuta, în stare de criza de trei saptamâni – nota ea. Genunchiul lui era imobilizat si fiecare miscare îi provoca dureri atroce. Medicatia care-i fusese administrata nu-i usurase suferinta decât pe termen scurt.” A ales sa-i administreze o solutie cu procain? 1% în artera femurala, desi exista riscul sa nu o nimereasca, artera unei persoane tinere fiind foarte subtire. A reusit, iar dupa câteva minute tânarul a ridicat piciorul si l-a îndoit de mai multe ori. La scurt timp, el a parasit spitalul. “Socul si interesul erau atât de mari, încât am renuntat la cariera universitar? – careia ma dedicasem trup si suflet – pentru a ma consacra studiului acestei substante.”

Succesul acestei terapii i-a atras si invidia Elenei Ceausescu care tanjea dupa o recunoastere similara si din cauza aceasta i s-a impus un proces prin care i se cereau despagubiri pentru ca a tratat un anumit numar de batrani fara posibilitati materiale gratis. Din fericire la castigat pana la urma. Culmea, desi aceasta substanta este recunoscuta in toata lumea pentru efectele sale extraordinare la noi este trecuta pe acelasi loc cu cianura. Probabil ca anumite foruri se raliaza constient sau nu in aceasta tara obiectivului de a reduce populatia planetei prin imbatranire prematura si boli. Este prea buna si prea eficienta pentru a lasa sa se foloseasca pe scara larga acest produs. Si desi exista detractori invidiosi pe succesul si au facut “studii” care “dovedeau” ineficienta medicamentului  ANEI ASLAN,  merita sa mentionam ca la moartea ei s-au gasit 130 000 de scrisori de multumire scrise de pacienti din 123 de tari care  isi exprimau gratitudinea pentru cat de mult au fost ajutati de produsele sale. Sa ne gandim ce ar fi putut fi masluit mai usor? Niste studii la comanda asa cum se face in multele sondaje de opinie din timpul campaniilor electorale sau 130 000  de scrisori  personale? Trebuie sa mentionam ca nu stim cum de nu au interzis produsele Gerovital datorita acestei “logici” bizare.

Frecventa de aplicatie:

Uzual asa cum am fost invatat in cursul de terapie neurala pe care l-am urmat se recomanda sa se faca in acelasi loc odata la 5 zile. Practicand pe mine insami am constat insa ca, chiar si dupa 3 saptamani cicatricile continuau sa se vindece. Deci am putea spune ca in acelasi loc daca se face odata pe luna este suficient. Dar daca cineva doreste un tratament intensiv recomandam odata la 2 saptamani. Daca insa sunt mai multe zone si nu se pot acoperi la o singura aplicatie (pentru ca este o cantitate maxima recomandata de procaina administrata odata) se poate face si a doua zi. Si un aspect important, daca intrerupeti tratamentul cicatricile de exemplu nu devin mai vizibile. Il puteti relua oricand doriti fara nici un neajuns. In functie de situatii se poate opta pentru diverse frecvente.

Cum se simte tratamentul?

Tratamentul poate sa fie dureros sau nu de la caz la caz. Dar chiar si in cazul de durere mai intensa el dureaza doar cateva secunde cand intra procaina in tesuturi si stimuleaza capetele nervoase. Dupa aceea durerea scade rapid, in cateva secunde, si dispare. Se pot simti fenomene complexe de regularizare, care nu sunt neaparat la nivelul corpului fizic. Am avut ocazia sa mi se relateze de catre pacienti “paraituri” in zone mai departate de locul de aplicatie ca si cum s-ar fi rupt ceva. Sau un efect de flux de energie (furnicaturi) care se pot porni in orice directie. Alte senzatii ar fi de expansiune mentala sau relaxare emotionala. Amorteala usoara, stare de libertate, de claritate, de limpezime. Ca si cum s-ar sterge praful de pe minte. In cazul in care efectul este intens resimtit datorita dilatarii constiintei se poate resimti o senzatie usoara de rau, de vomitare, de ameteala dar sunt pentru o perioada de timp si nu trebuie sa va speriati. Este recomandat repaosul. Dupa o relaxare scurta, o plimbare in parc sau dupa un somn bun, o sa va treziti mult improspatati. Alte persoane simteau parca se desprind “platose” intregi de pe diverse bucati ale corpului. Sau in alte cazuri ca eliminau niste fluxuri de energie prin extremitati. 358408660_7b86e6fdfc_oZonele unde patrunde substanta pot ramane sensibile si rosii cateva ore sau cateva zile in cazul persoanelor care au o mare sensibilitate a pielii. Soc anafilactic in toti anii de practica cu procaina nu am intalnit. Sunt extraordinar de rare. Eventual ar trebui vazut daca nu s-a folosit un alt anestezic. In cazul celor mai intense efecte persoanele, intrau in frisoane care durau de la cateva minute pana la 15-20,  dupa care simteau o nevoie de a dormi si de odihna. Aceste tremuraturi au rolul de aseza pe arii extinse anumite structuri energetice. Inseamna ca efectele s-au propagat in masa si s-a produs o adevarata revolutie in interior, de care ne putem bucura.

PRECAUTII:

Se cunosc cazuti in care o femeie care si-a facut o operatie estetica la sani, de exemplu, a optat si pentru injectii pentru a se indeparta urmele operatiei folosindu-se un alt anestezic (decat procaina). Injectat in cicatrice s-a confruntat cu o reactie alergica, si umflaturi severe si dureri intense pentru o perioada mai larga de timp. Acest lucru in experienta mea nu s-a produs cu procaina. Anumite statistici pe care le-am urmarit arata ca fata de urmatorul anestezic clasat, procaina era de 20 ori!!! mai putin alergogena.

PREVENTIE PRIN TERAPIE NEURALA

Chiar daca in anumite conditii, evenimentele care lasa urme la nivelul pielii ele nu sunt cauzatoare de probleme de sanatate, adica nu sunt active, in situatia in care trecem printr-un soc major de viata ele se pot activa. Iata de ce eliminarea tuturor cicatricilor de pe piele  si a campurilor de interferenta in general, este un deziderat important in medicina alternativa preventiva.

CONCLUZII

Putem spune ca terapia neurala este o ramura a medicinii alternative desi este practicata de doctori in cele mai numeroase cazuri. Viziunea ei este holistica, orice punct din corp poate sa aiba o actiune la distanta in nu conteaza care parte a organismului. Sistemul vegetativ nu are conexiuni sinaptice clasice si poate avea influenta generalizata printr-un sui-generis fenomen de osmoza. Evidentiaza ca suferintele psihice provoaca perturbari ale functiilor organismului care daca se intensifica poate duce la modificari ale tesuturilor. Din acest motiv putem instrumenta vindecarea psihica folosind acest efect in revers. Facem o injectie si amelioram starile psihice. Adica, putem face psihoterapie eliminand tensiunile psihice prin injectii in zonele perturbate ale trupului.

Categories Menu